HT/ISPM15

De Heat Treated pallets voldoen allen aan ISPM 15.

Waarom heat treated pallets?

De "international plant protection convention" (IPPC) heeft vastgesteld dat alle houten pallets een Heat Treatment moeten zijn ondergaan voordat deze kunnen worden gebruikt voor export. Dit geldt voor een groot gedeelte van alle landen in de wereld, dus met name voor de export. Maar ook binnen de voedingsindustrie. Dit heeft veel veranderd in de pallet wereld.

ISPM 15 voorwaarden:

De heat treated pallets moeten voldoen aan de ISPM 15 norm. Zodra een fabriek dit certificaat heeft behaald mag die het certificaat gebruiken voor fabriceren van deze pallets. Het certificaat stelt dat de kern van het hout een minimum temperatuur van 56 graden hebben bereikt gedurende 30 minuten. Alle pallets die voldoen aan de voorwaarden van ISPM 15 worden gestempeld met een duidelijke markering, welke herkenbaar wordt aangebracht op de pallet.

Veel pallets zijn reeds behandeld en voldoen aan de norm. Alle pallets, kisten, kratten en pallettoebehoren kunnen behandeld worden en evt. met document geleverd worden.

ISPM 15 binnen EU

Voor grensoverschrijdend verkeer binnen de Europese Unie (incl. Zwitserland) is ISPM 15 niet van toepassing.

Voor Europese landen die geen lid zijn van de EU geldt dat het verpakkingshout en stuwhout aan de eisen conform ISPM 15 dienen te voldoen om geïmporteerd te kunnen worden in een van de EU-landen. 

Behandelwijze

In ISPM 15 zijn maatregelen vastgelegd om te garanderen dat quarantaine organismen zich niet met houten verpakkingen verspreiden. ISPM 15 beschrijft de behandeling van houten verpakkingen, opdat eventueel aanwezige levend ongedierte worden gedood.

De volgende wijzen van behandelen zijn toegestaan:

  • Heat Treatment (HT): Hittebehandeling met een conventionele stoom of kiln dried behandeling.
    Hout dient te worden verhit tot in de kern een temperatuur van minimaal 56 °C voor een periode van minimaal 30 minuten aaneengesloten is bereikt.

  • Dielectric Heating (DH): Hittebehandeling met diëlektrische verwarming.
    Hout dient te worden verhit tot door het gehele profiel van het hout heen een temperatuur van minimaal 60 °C voor een periode van minimaal 1 minuut aaneengesloten is bereikt.

Be-Pall International kunt u vinden in de lijst van geregistreerden op de site van de SMHV onder nummer 253

Certificaat SMHV
Certificaat SMHV